Hafner Rozi

Območje
Koroška (Avstrija)
Dejavnost
polstenje
Materiali
polst, volna
Izdelki
blazine, copati, klobuki, okrasni polsteni izdelki, pravljična bitja, torbe, uporabni polsteni izdelki

Rozi Hafner, letnik 1939, je že od nekdaj občutila močno željo po ustvarjanju. Sprva je tkala, od udeležbe na prvem tečaju polstenja leta 1994 pa se ukvarja s polstenjem in z izdelovanjem polstenih izdelkov. Ustvarja zaradi sebe in zase, nekatere izdelke, predvsem copate in lovske klobuke, pa ljudje pri njej tudi naročijo. Dve desetletji je pri okoliškem kmetu kupovala volno dvakrat letno striženih ovac, ker so njihova vlakna krajša in se laže sprijemajo. Volno je sama oprala in pobarvala z naravnimi barvili (mlado brezovo listje, različno cvetje, šentjanževke, orehovo listje), nato pa odpeljala na krtačenje v Moste pri Žirovnici. Sedaj v Nemčiji naroča mehko avstralsko ali južnoameriško merino volno. 
Ker se morajo pri polstenju volnena vlakna med seboj sprijeti, jih v tankih plasteh izmenično polaga v obeh smereh. Vsako plast poškropi z vodo, ki ji doda milo. Vsako nanovo dodano plast preje prekrije s plastično folijo, jo poškropi in z roko po obeh straneh močno zgladi; na koncu tudi z leseno desko. Odvečno vodo in milo sproti popiva z veliko mehko bombažno krpo, na koncu pa z brisačo pokrit izdelek s pomočjo lesene palice zvije in zvitek z vso močjo razvalja. Končan izdelek še enkrat pregnete, splakne, položi na suho bombažno krpo, oblikuje svitek, ga dobro stisne in posuši.
Copate izdeluje po lastni tehniki: volno polsti s pomočjo iz linoleja izdelanega modela, ki ga nato odstrani. S postopkom suhega filcanja s posebno iglo zašije luknjice, ki jih naredi molj. Z isto iglo izdela tudi obraze in druge drobne detajle na volnenih tapiserijah.

«nazaj

  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Irena Destovnik