Mlečnik-Olinowetz Maria

Območje
Koroška (Avstrija)
Dejavnost
graverstvo, krašenje pirhov, okraševanje sveč, poslikave
Materiali
les, steklo, vosek
Izdelki
božični okraski, gravirano steklo, kelihi, okrasni predmeti, pirhi, poslikani leseni izdelki, sveče

Maria Mlečnik-Olinowetz je pet let delala kot restavratorka, naslednjih štirideset let pa kot samostojna podjetnica; 42 let je delala tudi za Heimatwerk. Po upokojitvi dela le še zase. Za rokodelstvo se je začela zanimati ob izobraževanju na Kmetijski šoli v Dobrli vasi. Začela je poslikavati obodne škatle, ki jih je izdeloval njen oče – sodar, poslikavali pa že drugi družinski člani. Restavriranja se je učila v Švici, Zg. Avstriji in na Štajerskem. Po dveh desetletjih dela se je izobraževala tudi na dunajski umetniški akademiji.
Leta 1980 je svoje izdelke prvič razstavila v Slovenj Gradcu in bila zanje tudi nagrajena. Restavrirala je nekaj oltarjev, ur, v Šmarjeti je popravljala stare križe.
Celotno pritličje stanovanjske hiše, v kateri tudi živi, je namenjeno njeni delavnici ter razstavnemu prostoru, ki je v stari pintarski (sodarski) delavnici.
Za različne izdelke uporablja različne materiale. Za poslikave stekla uporablja barve za steklo, za graviranje oziroma tehniko čistega svinca uporablja čisti svinec, uporablja pa tudi tuš ter različne lake.

«nazaj

  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss