Regouz Cäcilia

Območje
Koroška (Avstrija)
Dejavnost
izdelovanje vezenin, ročno izdelovanje papirja, šivanje
Materiali
papir, tkanine
Izdelki
izdelki iz ročno izdelanega papirja, senčniki za svetilke, svečniki, unikatne torbe, vezene blazine, vizitke, voščilnice

Cäcilia Regouz, letnik 1952, vse od leta 1985, ko se je v Švici udeležila tečaja, poleti ročno izdeluje papir, v zimskem času pa iz njega izdeluje izdelke. Ker želi čim več reciklirati, papir izdeluje predvsem iz odpadnega materiala: »Kar drugi vržejo na kompost, jaz porabim za papir.« Belo celulozo, star časopisni papir ali kartonasto embalažo za jajca drobno natrga, zmeša z vodo in zmiksa v kašo, ki ji doda posušene in v vroči vodi namočene rastline. S pravokotnimi siti različnih velikosti zajema maso in jo stresa, da se vlakna enakomerno porazdelijo, voda pa odteče. Plast še mokrega papirja zvrne na bombažno krpo. Večje število listov, med katere vloži bombažne krpe, položi v leseno prešo, kjer se papir stisne in poravna, voda pa odteče. Krpe odstrani, obešen papir pa posuši in še enkrat spreša.
Med različnimi tehnikami, ki jih je spoznala kot učiteljica ročnega dela, se je odločila za vezenje. Blazine izdeluje iz kupljenega lanenega platna, na katerega veze lastne vzorce. Male vezene blazinice polni s sivko. Iz odpadnega blaga izdeluje platnene in vzorčaste torbice, pa tudi večje nakupovalne vreče z napisi. Na kupljene kuhinjske krpe veze razne motive, kuhinjske krpe pa izdeluje tudi iz kupljene metraže.

«nazaj

  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: I. Destovnik
  • Foto: I. Destovnik
  • Foto: I. Destovnik