Bajec Miha

Območje
Koroška (Avstrija)
Dejavnost
čebelarstvo, vlivanje sveč
Materiali
vosek
Izdelki
med, okrasni izdelki iz voska, sveče

Miha Bajec, letnik 1938, upokojeni mizar, je začel čebelariti že na Primorskem, kjer je odraščal, nato pa je do upokojitve leta 1995, ko se je preselil v vas Podjuna, živel in delal v Nemčiji. Takrat so bili v vasi še štirje čebelarji, sedaj pa je edini, prav tako pa samo on iz čebeljega voska izdeluje sveče.
Jeseni čebele nahrani s sladkorjem, spomladi pa preveri stanje v panjih; ker je mizar, panje izdeluje sam. Konec aprila v panje položi nove kupljene satnice. Ko so te zadelane z voskom, jih zamenja. V enem panju je ena družina z eno matico, nekaj tisoč čebelami delavkami in nekaj sto troti.
Štiri satnice, polne medu in voska, vstavi v lesene okvirje in jih položi v točilo za izločanje medu – šlajdro. Med vrtenjem točila med steče v podstavljen lonec z dvojnim cedilom. Iz ene satnice steče kila do kile in pol medu.
Sveče in okrasne predmete vliva iz čebeljega voska s pomočjo doma izdelanih lesenih ali kupljenih plastičnih modelov. Vosek pred vlivanjem brez vseh dodatkov segreje, vročega vlije v model in v njem pusti čez noč.

«nazaj

  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Tomo Weiss
  • Foto: Irena Destvonik
  • Foto: Irena Destvonik
  • Foto: Irena Destvonik