Hudl Mirko

Območje
Koroška (Avstrija)
Dejavnost
gojenje in predelava konoplje, gojenje in predelava lanu, stiskanje olj
Materiali
živila
Izdelki
hladno stiskana olja, izolacijski material iz konoplje

Mirko Hudl, letnik 1944, nekdanji ljudskošolski učitelj, se ukvarja z medicino; zanima ga predvsem preprečevanje zakisanosti telesa kot povzročitelja bolezni. Že dve desetletji ekološko goji konopljo, lan in riček. Iz konoplje izdeluje toplotno-izolacijski material, iz konoplje, lanu in rička pa hladno stiska olja, bogata z omega-3 maščobami. Njegove izdelke kontrolira in analizira avstrijsko živilsko združenje Ages.
Olja stiska iz nepoškodovanih semen, ki so še kaljiva, in jih ne segreje na več kot 35 ˚C, pri čemer se ne uničijo za človekov imunski sistem najnujnejši vitamini in encimi.
Toplotno-izolacijski material s konopljeno slamo od prejšnje sezone začne pridelovati meseca maja; stebla čez zimo shranjuje v balah, pred predelavo pa dva tedna ležijo zunaj, izpostavljena soncu, dežju in rosi. Pri predelavi pridobi 20 odstotkov vlaken in kar 80 odstotkov pezdirja; ta se pri gradnji uporabi kot podlaga pod lesenimi podi.
Vse stroje za predelavo je izdelal sam; različno hitri valji zgrizejo steblo, da od njega odpade pezdir. Najprej se izločijo najdaljša, nato krajša vlakna. Stebla morajo biti pri predelavi suha, konoplja namreč potegne vlago iz zraka, v vročini pa jo oddaja: zato je dober izolacijski material, topel pozimi in hladen poleti, kar pomeni, da ima dobre difuzijske lastnosti. Vlakna se na steno nameščajo v obliki plošč.

«nazaj

  • Foto: Tomo Weiss