Seiferei WEISS

Območje
Koroška (Avstrija)
Dejavnost
izdelovanje naravnih mil
Materiali
milo
Izdelki
naravno milo

Ivana Stefaner Weiss, letnik 1963, in njena sestra Katja Weiss, letnik 1972, milo izdelujeta iz naravnih sestavin. S kuhanjem mila ju je prva seznanila njuna več kot 90-letna babica, ki je milo iz domače svinjske in goveje maščobe in lesnega pepela kuhala predvsem med vojno in povojnim pomanjkanjem, izdelovati pa ga ju je naučila njuna prijateljica – farmacevtka. Embalažo za milo oblikuje njun brat – oblikovalec Tomo Weiss.
Milo izdelujeta dvakrat letno: vigredi eksperimentirata, jeseni pa ga izdelata večje količine. Pri izdelavi je najpomembnejše razmerje med sestavinami, predvsem med maščobo in lugom, saj se vsaka maščoba umili v točno določenem razmerju. Sestavine izračunata po tretjinah: 2/3 katerekoli masti in 1/3 destilirane vode ali koncentriranega zeliščnega čaja.
V velikem loncu natrijevemu lugu dodata rožmarinov čaj in drobno narezano surovo svilo; mešanica takoj doseže čez 60 ˚C. V drugem loncu maščobo segrejeta na 45 ˚C in jo zmešata z ročnim mešalnikom. Prvo sestavino ohladita na 45 ˚C in jo dodata drugi; obe sestavini se pomešata – emulgirata. Mešanici dodata rožmarinovo, cedrino in lavandino eterično olje ter naravno rožmarinovo barvilo. Lesen model premažeta z oljem, ga ovijeta s plastično folijo, vanj vlijeta maso, jo poravnata, prekrijeta z nekaj plastmi folije in odejami. V 24. urah pride do ponovne reakcije, masa se še enkrat segreje na cca 60 ˚C. Po 24 urah maslu podobno maso narežeta na koščke in jih pred uporabo še osem tednov sušita.

«nazaj

  • Foto: Tomo Weiss