Bernik Breda

Območje
Škofjeloško območje
Dejavnost
oblikovanje keramike
Materiali
glina
Izdelki
uporabna in okrasna keramika

Za izdelke Brede Bernik so značilni predvsem prikupni vzorci in zanimive oblike. Vsekakor so to umetnine z zgodbo, domišljijo in toplino živih barv. Pri svojem ustvarjanju se drži predvsem načela, da morajo biti izdelki narejeni z ljubeznijo, kajti le tako jih ljudje opazijo.
Avtorica o svojih ustvarjalnih začetkih in nadaljnji profesionalni poti pripoveduje: “V rani mladosti sem počitnice preživljala pri tetah v veliki hiši in na še večjem podstrešju, kjer je bila izbira materiala za ustvarjanje resnično velika, prav tako tudi moje veselje. Poleg potepanja s psom po okoliških grapah in hudournikih sem veliko časa preživljala na podstrešju, kjer so imele tete shranjene obleke, klobuke in lesene skrinje ‘polne čudes’. Stene so bile slikarsko platno, noge in roke pa orodje za ustvarjanje. Prišel je čas izbire študija. Nikakor mi ni uspelo prepričati staršev, da je umetnost in ustvarjanje moje poslanstvo. Najprej sem morala končati študij Krajinske arhitekture, ki je nekako ustrezal meni in predstavi mojih staršev o primernem poklicu. Ni mi žal. Že med študijem mi je najbolj ležalo projektiranje in tako je tudi danes. Ko sem postala popolnoma samostojna in neodvisna od mnenja staršev, sem končno lahko poizkusila tisto, kar sem si vedno želela - umetnost. Študij na šoli Uporabnih umetnosti Famul Stuart mi je pomagal pri prvih poizkusih z glino. Uživam, ko ustvarjam vrtove in tudi takrat, ko ustvarjam v glini. Napeto postane le takrat, ko se istočasno pojavita dva enakovredna projekta v istem terminu, takrat morajo roke hitro slediti mislim, ni časa za sanjarjenje. Če pomislim, svinčnik ali modelirka, moram reči, da sem v obeh primerih srečna.”
Avtorica se je z dejavnostjo začela ukvarjati leta 2001. V preteklosti je bila članica Društva keramikov, sodelovala je že na številnih skupnih razstavah in se udeležuje različnih sejmov, med drugim tudi sejma keramike v Celovcu.

«nazaj

  • Breda Bernik, oblikovanje keramike, foto: Tomo Jeseničnik
  • Breda Bernik, oblikovanje keramike, foto: Tomo Jeseničnik