Javeršek Francka

Območje
Obsotelje & Kozjansko
Dejavnost
kuha, peka
Materiali
živila
Izdelki
ajdovi krapi (kozjanski), mlinčeva potica »mlinčevka«, pršjača, sirova zavihanka »zavihječa«, tradicionalne jedi

Francka se je peči in kuhati naučila od svoje mame, ki se je z umetnostjo priprave jedi srečala v gospodinjski šoli pri uršulinkah v Ljubljani. Vso znanje, predvsem pa veselje do gospodinjskih del in preizkušene taščine recepte je pozneje prenesla tudi na svojo hči, Francko, ki še danes pripravlja jedi, značilne za območje Obsotelja in Kozjanskega, kakršnih večinoma ne najdeš na jedilnikih gostiln in restavracij.  To so raznovrstna krušna peciva in potice, kot so »ocvirkovka«, „pršjača“, sirova zavihanka »zavihječa« ali »zafrkjača“ in mlinčeva potica »mlinčevka«, ajdovi krapi s skutinim nadevom,  pa juhe in enolončnice, kot so slivov močnik »slivovjek« (suhe slive, kuhane na mleku ali vodi, s cimetom in podmetom iz bele moke), juhe z »obrešenjem« (neribana kašica, zakuhana v juhi, v kateri se je kuhalo prekajeno meso), kozjanska juha »korejevec«. Franckin recept mlinčeve potice je objavljen v knjigi Janeza Bogataja, Krušni zakladi Slovenije (Kmečki glas, 2003).

Največjo sprostitev najde gospa Francka v vezenju, za kar pa ji zmanjka časa. Francka Javeršek je namreč od samih začetkov predsednica Društva kmetic Ajda, ki je leta 2011 obeležilo že 35-letnico organiziranega delovanja kmečkih žena v Obsotelju in na Kozjanskem. Društvo povezuje preko 300 članic iz občin Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Organizirajo krožke ročnih del, različna predavanja, delavnice, kuharske tečaje, pripravljajo razstave, sejme, tržnice, tekmovanja ali se udeležijo tovrstnih dogodkov drugod.
Laskavi naslov Kmetica leta 2011, ki ji ga je podelila Zveza kmetic Slovenije, samo potrjuje življenjsko načelo Francke Javeršek: biti kmetica, pomembna tako doma kot tudi v širšem družbenem okolju.

«nazaj

  • foto: Damjan Regoršek