Debelak Lidija

Območje
Škofjeloško območje
Dejavnost
izdelovanje glinastih reliefov
Materiali
glina
Izdelki
glinasti reliefi

Lidijine izdelke za najrazličnejše priložnosti – birme (takrat predvsem »anglčke«, »svete duhce«... ), obhajila, rojstne dneve, obletnice, namesto konfetkov na porokah, ob vselitvah v hišo (takrat predvsem podkvice)...
Po izobrazbi je socialna delavka. 6 let je delala z begunci, ki so bili nastanjeni v vojašnici v Škofji Loki. Nekaj časa je iskala novo zaposlitev in ker je ni takoj dobila, je bolj aktivno začela z izdelovanjem raznih izdelkov ročne spretnosti. Ustvarjala je že prej, a ne v taki obliki kot danes, saj se je posvečala predvsem nakitu in slikam… Likovna umetnost jo je že od vedno veselila. Odločitev je padla na hitro – tri svoje izdelke je poslala ocenit etnologu Janezu Bogataju, ki jih je ocenil pozitivno in tako je odprla obrt. Lidijini izdelki so tako dobili oznako Art&Craft. Malce težji začetki so se z vztrajnostjo razvijali do visokega nivoja, na katerem so danes.

V izdelkih, ki predstavljajo estetsko stičišče tradicije in sodobnosti lahko najdemo najrazličnejše motive. Svoj navdih za izdelke Lidija Debelak išče v motivih malega kruhka, značilnega za škofjeloško območje, motivih lesenih intarzij ročno izdelanih skrinj, ljudskega slovstva in verovanja. Angeli, podkve, nageljni, zlate ptice, glina, kombinirana s klekljano čipko nas skozi tradicijo vodijo do sodobnejših motivov izdelanih v živo pisanih barvah.

Da imajo Lidijini glinasti reliefi posebno mesto, nazorno kažejo tudi besede umetnostnega zgodovinarja in kustosa Loškega muzeja Boštjana Sokliča: »Oblikovalski koncept Lidije Debelak je originalen in prefinjen. Gledalcu ponuja razgibane likovne izkušnje in vsebine, diskretno izpeljane ter prevedene v preproste, a dovršene in efektne novodobne krasilne celote. Umetnica prek svojih glinastih reliefov vnaša v slovenski prostor sveže izrazne dimenzije in vrednote, ki so v kontekstu sodobnega oblikovanja gline dokaj redke: gre za prostorsko-slikarske entitete, idealno povezujoče tehnično znanje z bogato ustvarjalno domišljijo. Avtorica svoje dekorativno izhodišče, v osnovi vezano na slovensko etnološko dediščino, uspešno nadgrajuje s posebnimi estetskimi elementi in barvnimi poudarki, ki pomensko-formalno spreminjajo karakter poslikanih površin ter reliefno podanih glinenih plasti…«. 

«nazaj

  • Lidija Debelak, glinasti relief, kombiniran s klekljano čipko in lesom, foto: Tomo Jeseničnik