Eržen Anita

Območje
Škofjeloško območje
Dejavnost
izdelovanje vzglavnikov
Materiali
ajda, lan in bombaž, pira
Izdelki
vzglavniki z naravnimi polnili

V vzglavnikih in blazinah Anite Eržen so ujete dolgoletne izkušnje naših prednikov s pozitivnimi učinki pire, ajde in češnjevih koščic. Prevleke vzglavnikov so izdelane iz surovega bombaža in lanu, ki sta znana kot zračna materiala ter sta prijetna na dotik. Vzglavniki so polnjeni s pirinimi oluščki oziroma s semenskimi lupinami, ki zaradi svoje prožnosti omogočajo, da vzglavnik obdrži anatomsko obliko. Pira sicer blaži bolečine, pomirja, je odličen izolator pri škodljivem stanju – sevanju in tako zagotavlja prijetno posteljno klimo ter miren in kvaliteten spanec.  Vzglavnike polni tudi z ajdo, izdeluje pa tudi blazine za poležavanje, ki so izdelani iz enakih materialov, le da je njihov izgled nekoliko bolj živahen. Stilsko oblikovani vzglavniki so oblikovani v več, bolj živih barvah,  ki popestrijo vsako dnevno sobo.
S češnjevimi koščicami pa polni manjše blazinice, ki jih lahko uporabljamo pri lajšanju zdravstvenih težav. Koščice se predhodno skrbno očistijo in posušijo. Manjše, praktične blazinice je potrebno le pogreti. Toplo vrečko polagamo na obolela ušesa, revmatična obolenja, premražene noge, lajšajo prehlade… Možnosti za uporabo je vsekakor veliko, češnjeve koščice si na primer lahko podstavite tudi na podlaket pri delu z računalnikom. Koščice ne žulijo, ampak prijetno masirajo. Tudi za otroke so blazinice s češnjevimi pečkami varna in zanimiva igrača.

Anita Eržen je s svojo dejavnostjo šivanja pirinih vzglavnikov je začela leta 1997, ko je po spletu okoliščin, na pobudo svoje sosede, zašila svoj prvi vzglavnik. Po leto trajajočem sodelovanju je ga. Anita začela s samostojnim delom. V začetku je vzglavnike predvsem poklanjala svojim znancem, kasneje pa je za svoje izdelke pridobila certifikat Art & Craft in se začela udeleževati sejmov. Ker je samouk, je vse njeno znanje in delo produkt njene lastne volje in ustvarjalnosti.

«nazaj

  • Anita Eržen, Vzglavniki, polnjeni s piro in ajdo, foto: Tomo Jeseničnik