ŠKOFJELOŠKI PASIJON 2015 – Rokodelske delavnice z mojstricami rokodelkami

25.02.2015

Bogata dediščina Škofjeloških rokodelskih cehov je predstavljena tudi v prizorih Škofjeloškega pasijona, kar še dodatno potrjuje  pomen rokodelstva za celotno Škofjeloško območje.  V teh uvodnih prizorih so predstavljeni kovači, lončarji, zidarji, čevljarji, peki, mesarji in krojači. Rokodelstvo in Škofjeloški pasijon tako prestavljata pomemben del današnje žive kulturne dediščine Škofjeloškega. Cehovsko tradicijo danes nadaljujejo posamezni mojstri rokodelci, ki na temeljih tradicije razvijajo obrt in rokodelstvo na celotnem Škofjeloškem območju.

Pred vsako predstavo vas čaka posebno doživetje – rokodelska delavnica z mojstrom rokodelcem, na kateri si boste izdelali svoj pasijonski spominek… Škofjeloške mojstrice tradicionalnih ali s tradicijo tesno povezanih rokodelskih veščin vas bodo popeljale v ustvarjalni svet rokodelstva, kjer se srečujejo bogastvo znanja, trdnost korenin, pestrost sodobnosti in želja po novem.

 

Rokodelske delavnice bodo potekale v veži župnišča, na Cankarjevem trgu 13 po naslednjem razporedu:

sob, 21. marec (18ih-19ih) – Anja Musek, polstenje mil in Lili Panjtar, ročna izdelava košarice za pirhe

ned, 22. marec (14ih-15ih) – Petra Plestenjak Podlogar, rezbarjenje

sob, 28. marec (18ih-19ih) – Cirila Šmid, izdelava »dražgoških kruhkov«

ned, 29. marec (14ih-15ih) – Lili Panjtar, ročna izdelava košarice za pirhe

pon, 6. april (14ih-15ih) – Anja Musek, polstenje mil

sob, 11. april (18ih-19ih) – Cirila Šmid, izdelava »dražgoških kruhkov«

ned, 12. april (14ih-15ih) – Petra Plestenjak Podlogar, rezbarjenje

Pasijonske delavnice bodo vodile rokodelke, vse imetnice certifikata Rokodelstvo Art&Craft Slovenije in članice Rokodelskega centra Škofja Loka ter avtorice  kakovostnih pasijonskih spominkov z zaščitnim znakom kulturne prireditve Škofjeloški pasijon 2015.

Prispevek za material, vodenje in končni izdelek delavnice je 3 eur na udeleženca. Delavnica je primerna za odrasle in otroke starosti 8 let in več.

Prosimo, da se delavnic udeležite točno. Prijava ni potrebna. Zaradi narave dela bodo ob zelo veliki udeležbi na delavnici lahko sodelovali tisti, ki bodo prišli prvi.

Hvala za razumevanje.

 

Rokodelske delavnice skupaj s Pasijonsko pisarno pripravlja Rokodelski center DUO Škofja Loka, Mestni trg 34, 4220 Škofja Loka; T: 04 51 12 460; E: rokodelskicenter@skofja-loka.com; W: www.duo-kunsthandwerk.eu, www.facebook.com/cduo.skofjaloka

 

Nekaj besed o rokodelskih veščinah in mojstricah rokodelkah, imetnicah certifikata Rokodelstvo – Art & Craft – Slovenije:

CIRILA ŠMID

Naziv delavnice: Izdelovanje »dražgoških kruhkov«

Opis: Izdelovanje dražgoških in malih loških kruhkov ima dolgo tradicijo. Medeni kruhek v obliki srca je bil včasih znak izražanja ljubezni, ki so jih mladi fantje na dan svetih treh kraljev kupili za svoje izvoljenke. Poklanjanje kruhkov je pomenilo način snubljenja.

Recept za tako imenovane medene kruhke so na škofjeloški grad prinesle uršulinke z Bavarske. K njim so se hodila učit mestna in kmečka dekleta in tako se je zanje od nun preneslo na lokalno škofjeloško območje. Iz Škofje Loke se je znanje izdelovanja preneslo tudi na širše območje, tudi Dražgoše. Ker so jih v obdobju po 2. svetovni vojni v drugih krajih prenehali izdelovati, se jih je prijelo ime »dražgoški kruhki«.

Cirila Šmid je ena današnjih nosilk znanja izdelovanja »dražgoških kruhkov«. Znanje za izdelavo dražgoških kruhkov je najprej dobila od gospe Marije Jelenc, po domače »Dobretove mame iz Dražgoš«. Za mojstrsko izdelovanje kruhkov pa je od osnovnega znanja potrebno spretnosti nadgraditi in kot samouk jih je Cirila Šmid pridobila le z dolgoletnim delom, oziroma kot pravi sama »za mizo vztrajnost«. Danes izdeluje tradicionalne dražgoške kruhke z različnimi motivi: srčki, majolikami, »krajčki«, narodnimi nošami, kelihi, različnimi zvezdami, Miklavžem, parkeljni, košaricami ali lipovim listom. Najpogosteje izdeluje srca, ki jih tako kot druge motive, okrasi s cvetličnimi motivi planike, pšeničnih klasov, nageljnov, šmarnice.

Na delavnici boste izdelali svoj dražgoški kruhek iz medenega testa, ki ga boste tudi spekli. Z njim se boste lahko posladkali ali pa si za shranili za sladek spomin.

PETRA PLESTENJAK PODLOGAR

Naziv delavnice: Rezbarjenje

Opis: Prvi leseni modeli za izdelovanje medenega peciva so se v Evropi pojavili v 15. stoletju. Medičarji in svečarji so vanje vtiskovali medeno testo in tako dobili različne figuralne in dekorativne medenjake. Sčasoma so v posameznih okoljih razvili posebne recepture za pripravo medenega testa. Prav tako so zaživele nekatere lokalne rezbarske delavnice, v katerih so na modele za medeno pecivo izrezovali najrazličnejše motive. Mednje sodi tudi starodavno slovensko mesto Škofa Loka, kjer se je tovrstnega peciva oprijelo ime »mali kruhek« (iz Bogataj 1999: Mojstrovine Slovenije: srečanja s sodobnimi rokodelci).

Znanja izdelovanja modelov za mali loški kruhek se je Petra Plestenjak Podlogar naučila od starega očeta in že v otroških letih pokazala veliko mero sposobnosti. Pri 15. letih je prvič razstavljala in prejela mojstrski naziv. Ker ne uporablja šablon, je vsak njen izdelek unikat. Stoletja dolgo tradicijo izdelovanja modelov na škofjeloškem nadaljuje in nadgrajuje s svojimi avtorskimi motivi in vzorci in tako tradicijo prepleta s sodobnostjo. Modele nadgrajuje tudi z novimi izdelki – knjižnimi kazali.

Na delavnici boste lahko ročno izrezljali leseno ploščico. Če imate svoja dleta, jih prinesite s seboj. Z njimi lahko zarežete kaj bolj zahtevnega v večji kos lesa.

ANJA MUSEK

Naziv delavnice: Polstenje mil

Opis: Ročno polstenje volne je najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna zatakne, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine - polsti. Najstarejši materialni dokazi o polstenju izvirajo iz 6. stoletja pred našim štetjem let, to tehniko obdelave nepredene volne pa pozna tudi srednjeveška Evropa, predvsem izdelovanja klobukov, oblačil in copat.

Tudi v Sloveniji imamo bogato tradicijo polstenja, ki se je ohranila predvsem v klobučarstvu, sodobni rokodelci in rokodelke pa tehniko postenja dvigajo na visok nivo oblikovanja in uporabnosti.

Anja Musek je ena tistih sodobnih rokodelcev, ki iz volne oblikuje unikatne polstene izdelke – torbe, copate, nakit, šale v različnih tehnikah, blazine, polstena mila, ovitke za knjige, podstavke… V svojem rokodelskem ustvarjanju združuje tradicionalno tehniko obdelave volne s sodobnim oblikovanjem in trendi.

Na delavnici boste lahko iz česane volne in lanu spolstili svoje milo v barvah in motivih Škofjeloškega pasijona. Polsteno milo boste lahko uporabljali za umivanje telesa, obraza, rok ali celo perila.

LILI PANJTAR

Naziv delavnice: Ročno izdelana košarica za pirhe

Opis: Izdelovanje uporabnih izdelkov iz odpadnega papirja spada med novejše veščine rokodelske ustvarjalnosti. Pri izdelavi posod iz papirja gre za uporabo novih materialov, uporabna vrednost in forma pa spominjata na stare lončene posode.

Lili Panjtar se v svojem rokodelskem ustvarjanju osredotoča na naravne materiale. Pri oblikovanju uporablja tudi reciklirane oz. odpadne materiale in jim vdahne novo vsebino. Njena značilnost je oblikovanje iz odpadnega papirja, oblikuje pa tudi tekstilije za opremo interierjev in osebno rabo. Pogosto ustvarja tudi v tehniki mokrega polstenja volne, v različnih tehnikah pa nastajajo cele kolekcije uporabnih predmetov za dom in osebno rabo.

V postno-velikonočni čas po izročilu neizbežno sodi krašenje velikonočnih jajc, pirhov, za katere si boste lahko na delavnici iz odpadne celuloze izdelali svojo košarico in/ali podstavek za pirh. V predvelikonočnem času košaric za pirhe ni nikoli dovolj, še posebej so dobrodošle unikatne, ročno izdelane.

  • Anja Musek, polstena mila pasijon 2015, foto: Anja Musek
  • Petra Plestenjak Podlogar, pasijon2015, foto: Anja Musek
  • Cirila Šmid, foto Jana Kuhar
  • Košarica za pirh, Lili Panjtar