Kovačija Krmelj: Moja zgodba

21.05.2019

Kovačija Krmelj je ena najbolj znanih orodnih kovačij v Sloveniji. Že sedem generacij kuje najrazličnejša rezilna orodja in od vsega začetka,  od leta 1870, slovijo po izjemno kakovostnih izdelkih. V kovačiji izdelki niso masovno kovani, ampak je vsak kos izdelan na tradicionalen, ročen način iz najkakovostnejšega jekla. Krmeljeva kovačija je čaroben prostor, prežet z družinsko tradicijo in znanjem, ki se je prenašalo skozi 150 let. Prostor z več kurišči, mogočni stroji, kovaško orodje, mizarska delavnica in razstavna galerija kažejo popolno predanost delu in stremljenje k izdelavi unikatnih ročno izdelanih vrhunskih izdelkov.

Jože Krmelj se je izučil za mizarja, zaradi svoje žene Mateje Krmelj, hčerke takratnega kovaškega mojstra Matevža Krmelja, pa se je izučil tudi za kovača. Kot pomočnik je delal pri svojem tastu, ki mu je skozi leta predal svoje znanje. Jože od leta 1990 vodi kovačijo, pomemben delež pa seveda prispeva tudi Mateja Krmelj, ki ima kovačijo v krvi, v njej izdeluje svojo linijo lahkega orodja in je odgovorna za nadzor končnih izdelkov.

Tradicionalno znanje in kovaško delo je mojster Jože Krmelj nadgradil in kovačijo Krmelj postavil na svetovni zemljevid. Danes so posebna odlika kovačije rustikalni izdelki - jeklene rustilkalne sekire in mačete, železne ponve ter oblikovalsko izdelani noži iz damaščanskega jekla.

Izdelovanje damaščanskega jekla je več tisoč let stara tehnika, ki se je v nespremenjeni obliki ohranila do danes. Postopek kovaškega varjenja jekla je zahteven, potrebni sta stoodstotna zbranost in natančnost. Jože pravi, da pri tem delu ni bližnjic in kadar kuje damaščansko jeklo, je v kovačiji vedno sam. Kovanje dveh vrst jekla pri 1500 stopinjah  zahteva popolno zbranost. Izjemno zahtevna tehnika pa izdelovalca nagradi s končnimi izdelki. Visoko kakovostna rezila so posebna tudi zaradi svoje estetske vrednosti - ob stiku s kislino na rezilu nastanejo značilni vzorci, ki pa so neponovljivi. Končno podobo damaščanski noži dobijo v kombinaciji z ročno izdelanimi ročaji in nožnicami iz prestižnih materialov.

Zaradi vseh teh dejstev je damaščansko jeklo skozi zgodovino pridobilo sloves magičnega, tehniko pa obvladajo le redki kovaški mojstri.  O vrhunskosti izdelkov, ki nastajajo v kovačiji Krmelj, priča tudi najprestižnejše priznanje za rokodelske dosežke zlata vitica, ki jo je Mateji in Jožetu Krmelju leta 2012 podelila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Kovačija je za Krmeljeve način življenja. Težko fizično delo, celodnevni urnik, ki kovače potegne v brezčasje in garanje ... ob vsem tem pa sreča in ponos, da lahko kujejo in nadgrajujejo tradicijo svojih prednikov.

Mateja in Jože Krmelj sta majhno kovačijo v Poljanski dolini postavila na svetovni zemljevid in poznavalci iz celega sveta prepoznavajo in cenijo njihovo delo ter stalno raziskovanje novega …

Razstava napoveduje 150 let delovanja kovačije Krmelj in pripoveduje zgodbo kovača, ki je danes eden redkih predstavnikov nekoč močno razvite obrti. Del razstave je bil tudi film, ki sta ga ustvarila Tine Škrbec in Aljaž Tepina, KarataFilm.

http://www.kovastvo-krmelj.si/video

  • Sm/FvmUgS3JtZWxqLCBmb3RvIEthdGphIEplbWVjIA==
  • Sm/FvmUgS3JtZWxqLCBmb3RvIEthdGphIEplbWVjIA==
  • Sm/FvmUgS3JtZWxqLCBmb3RvIEthdGphIEplbWVjIA==